Filter
CASES_Hacka_King_RC2

#MegaMindART i Framtidslabbet Hacka med spelföretaget King på Tekniska museet

Posted on 7 mars, 2016 by Reflection Company

Namn: MegaMindART i Framtidslabbet Hacka
Uppdragsgivare: Tekniska museet och spelföretaget King
Konstproduktion: Reflection Company
Huvudkonstnär och konstnärlig ledare: Linda Nordfors
Projektkoordinator: Jessica Wiklund

Assisterande konstnär i Hacka:
Dancing Code: Per Samuelsson

Speciellt tack till:
Martin Bunge-Meyer och övriga deltagare från King

Se arbetet bakom konsten i framtidslabbet via #MegaMindLABB och #MegaMindART

Så här skapades framtidslabbet –
STEM blir STEAM:

STEM står för Science, Technology, Engineering och Mathematics. Genom att komplettera dessa områden med Arts blir STEM till STEAM, ett internationellt vedertaget begrepp som betonar att det är i kombinationen naturvetenskap, teknik, matematik och konst som inlärning och innovation stimuleras bäst. I Hacka har konsten skapats med inspiration från sponsorernas specialistområden, kompetenser och företagskultur. I labbet Hacka har konstverken inspirerats av spelutvecklaren King.

Ramverket för processen har varit framtidslabbets övergripande tema; innovation och hållbarhet. Med utgångspunkt i Tekniska museets pedagogik är det alltså företagens kunskap och sätt att vara och arbeta med varandra som har inspirerat till konstverken.

Temat i framtidslabbet Hacka är programmering, kod och den digitala världen. Vår avsikt med att ge Hacka mjuka, varma och organiska färger och former är att föreslå – och kanske förutspå – en digital framtid som är vänlig, inspirerande och lekfull. Hacka ska ge barnen en öppen och trygg känsla – en plats för lekande och labbande för alla.

Ur pressreleasen:

– På King har vi en historia av att hela tiden testa nya saker och det har varit väldigt spännande och roligt att denna gång få engagera oss i ett nyskapande projekt. Vi ser med spänning fram emot att möta barn och ungdomar i vårt Hacka-labb, säger Lars Markgren, VD för King i Sverige och en av grundarna.

– Det händer något speciellt när teknologi, vetenskap och konst möts – innovation stimuleras och nyfikenhet väcks. För oss på Tekniska museet är det självklart att undersöka denna korsbefruktning för att skapa lärande platser för framtidens innovatörer, säger Ann Follin, museidirektör på Tekniska museet när projektet startade.

Läs mer om vårt uppdrag på Tekniska museet här:
http://www.reflectioncompany.com/2015/07/science-tech-art-and-branding/

Konstverk i Framtidslabbet Hacka:

Äppelpallen ”The not knowing is the knowing”
Att lära sig något nytt handlar om att veta att det är något vi ännu inte vet! Vi sitter alla på kunskap. Äppelpallen är en symbol för att det är lika viktigt att kunna be om hjälp som att kunna hjälpa. Att kunna ta emot kunskap och att ge kunskap är likvärdiga kvaliteter.

Kodens anatomi – en tapet om kod och programmering
Tapeten Kodens Anatomi är ett förslag på hur kod, digital information och programmering skulle kunna se ut – om det gick att se den! Tapeten inspirerar barnen till att skapa sig en egen inre bild av hur de tror att kod ser ut.

Dancing code – ett interaktivt verk i fyra akter
Dancing Code handlar om interaktionen mellan den digitala världen och människan. Upplevelse, glädje och bekräftelse på att den digitala världen även kan påverkas av hela vår kropp. Här får barnen upptäcka hur både rörelse och stillhet, ljud och tystnad påverkar hur den dansande koden utvecklar sig.

Mattan Memo – ”The history of programming”
I mattan under våra fötter står och går vi på historien i framtidslabbet Hacka. Som ett mjukt underlag ligger den där med sina historiska bilder invävda i mattans kalejdoskopiska mönster.

Mattan Memo vill uppmärksamma att vi idag, varje dag, står på historien som ett fundament. Historien som inte är en historia, en sann berättelse, utan många. Hur vi ser på historien och vad vi förstår om den ändras hela tiden, vi ser nya mönster och samband, upptäcker nya skeenden. Därför har mattan ett kalejdoskopiskt mönster, som en påminnelse om att när vi vrider perspektivet så framträder något helt nytt för vår blick. När historien ändras så förändras även vi, eftersom vi står på den som ett fundament.

Foto: Tekniska museet, Emma Fredriksson

Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+